• 4425
  • 0

Et itkeä saa Argentiina

Argentiinan talous kasvaa hyvää vauhtia. Se tekee maasta mielenkiintoisen sijoituskohteen riskiä kaihtamattomalle sijoittajalle.

Kyky erottaa poikkeukselliset lupaukset erottaa legendat tavallisista ihmisistä. Vuonna 1997 FC Barcelonan kykyjenetsijät iskivät silmänsä nuoreen argentiinalaiseen Lionel Messiin, vaikka hän kärsi hitaasta pituuskasvusta. Kykyjenetsijät näkivät hänessä kuitenkin poikkeuksellisen lahjakkuuden ja pyysivät hänet vuoden kuluttua Barcelonaan. Tätä päätöstä ei ole tarvinnut katua.

Nyt Argentiina, Messin synnyinmaa on samassa tilanteessa. Se tarjoaa sijoittajalle riskipitoisen ja lupaavan sijoitusmahdollisuuden, joka voi tuottaa vuodessa jopa yli 20 prosenttia.

Argentiinaa yli 10 vuotta johtanut Työväenpuolue, Partido Justicialista, sai maan talouden surkeaan kuntoon protektionistisella talouspolitiikalla. Mauricio Macri valittiin presidentiksi vuonna 2015 ja hän aloitti välittömästi markkinoiden vapauttamisen, joka on vauhdittanut ja kuumentanut Argentiinan taloutta.

Argentiinan pörssin yleisindeksi on noussut viime vuoden aikana peräti 69 prosenttia ja se on lyönyt vertailuindeksinsä komeasti. Tämä on loistava saavutus, koska maailman pörssit ovat muuten olleet nousukiidossa. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset indeksit nousivat vain keskimäärin 17 prosenttia samana ajanjaksona.

Voisi olettaa, että Argentiinan markkinoiden ollessa kaikkien aikojen huipussaan olisi jo myöhäistä tulla mukaan juhliin. Merval-indeksi ei täysin edusta Argentiinan osakemarkkinoita. Jos indeksistä otetaan pois osaketta, joilla käydään kauppaa Argentiinan ulkopuolella, osakemarkkinoiden taso on vielä kriisiajan eli 2000 pisteen alapuolella, sanoo Forbesille Cesar Medina, Morgan Stanley New Yorkin sijoitustutkimuksen päällikkö. Se tarkoittaa, että siellä on vielä nousuvaraa. Morgan Stanley on optimistinen Argentiinan markkinoiden kehityksestä, sillä se ennustaa 18 prosentin vuosittaista kasvua ja kahdeksan prosentin tuottoa obligaatioille seuraaviksi viideksi vuodeksi.

JOS LUOKITUSTA NOSTETAAN, SE MERKITSEE MERKITTÄVÄÄ KASVUA ARGENTIINALAISILLE SIJOITUSKOHTEILLE.

Warren Buffettin kuuluisa sanonta menee: ”Et voi ostaa suosittua ja menestyä”. pitää etsiä sijoituskohteita, jotka eivät ole suosittuja. Argentiina on erinomainen esimerkki ylenkatsotusta sijoitusmahdollisuudesta, josta riskiä kestävä sijoittaja on saanut loistavan tuoton. Kannattaa muistaa, mitä tapahtui venäläisille osakkeille vuoden 1998 finanssikriisin jälkeen – ne nousivat vuodessa 400 prosenttia.

 

Argentiina – vaurauden maa

Voisitko uskoa, että ennen 1930-luvun suurta lamaa, Argentiina oli yksi maailman kymmenestä rikkaimmasta maasta ja se kilpaili vauraudessa USA:n kanssa.

Argentiinan varallisuus juontaa juurensa hedelmälliseen maaperään, pampakseen. Rikkaat maanomistajat rakensivat linnoja Buenos Airesiin kopioiden Pariisin arkkitehtuuria. Argentiinan pääkaupunki tunnettiinkin nimellä Latinalaisen Amerikan Pariisi. Argentiina tunnettiin myös ”maailman lapsena” johtuen sen laajasta maatalousviennistä.

Viime vuosikymmenien aikana Argentiina teki omaisuuksia maataloudella – se on yksi suurimpia soijapavun tuottajia. Sen osuus maan viennistä on 23 prosenttia ja 53 miljardia euroa. Pihvikarja (kuuluisa argentiinalainen liha) on toinen merkittävä vientituote. Sen osuus on seitsemän prosenttia.

Argentiinassa on vahva energiasektori. Sillä on maailman neljänneksi suurimmat liuskeöljyvarat USAn ja Venäjän jälkeen. Argentiinan varat ovat 27 miljardia barrelia. Sen lisäksi maa on kehittänyt voimakkaasti uusiutuvia energiamuotoja tuulta ja aurinkoa. Odotukset näistä projekteista olivat ylioptimistisia, sanoi Forbesille Facundo Vila, Argentiinan Suomen suurlähettiläs.

Toinen Argentiinaa koskeva yllätys on maan korkea bruttokansantuote. Argentiina on 78 prosenttia rikkaampi kuin BRIC-maat keskimäärin. IMF arvioi lisäksi vuosittaiseksi kasvuksi seitsemän prosenttia seuraavan neljän vuoden aikana.

 

Mikä meni pieleen?

Argentiinalla on hedelmällinen maaperä, mutta vanhan hallituksen väliintulot ja huono hallinto viimeisten 15 vuoden aikana vääristivät markkinat ja ajoivat maan lamaan. Ongelmat alkoivat, kun maa jätti maksamatta 100 miljardin USA:n dollarin lainan Venäjän ja Brasilian kriisien jälkeen.

Vuosien 2003 ja 2015 välisenä aikana Argentiinaa hallitsi Työväenpuolue, Partido Justicialista. Ensin presidenttinä oli Nestor Kirchner ja sen jälkeen hänen vaimonsa Christina Fernandez de Kirchner. Maan rahoitusvaje kasvoi valtion suurten tukien vuoksi. Kiinteistöjen arvojen romahdus vuonna 2014, kansainvälisen velanoton tyrehtyminen ja käteisen rahan painaminen aiheuttivat massiivisen inflaation. Kun paikallisen tilastokeskuksen johtaja ilmoitti vuonna 2007 virallisen inflaatioluvun (20 prosenttia), hän sai potkut ja valtio kielsi tilastojen julkaisemisen. Argentiina oli ensimmäinen maa, jonka luvut IMF sensuroi näiden toimenpiteiden vuoksi.

Vuonna 2011 hallitus esitteli tiukan pääoman kontrollin. Tämä aiheutti suuren kuilun valuutan virallisen ja pimeän vaihtokurssin välille. Pimeiden markkinoiden tarjoama niin kutsuttu sininen dollari oli niin suosittu valutta, että kadulle sille syntyi jopa omia vaihtokonttoreita.

Toinen virhe, jonka hallitus teki, oli vahva protektionistinen talouspolitiikka. Koko vuonna 2001 vallinnut 16 prosentin vaihtotaseen ylijäämä suli pois. Tähän ”saavutukseen” hallitus pääsi säätämällä 50 prosentin vientiveron soijapavulle ja lisäämällä byrokratiaa kaikelle tuonnille. Tämä ajoi monia argentiinalaisia tuottajia konkurssiin. Ja vuoteen 2015 mennessä Argentiina oli joutunut kauppasotaan peräti 40 maan kanssa.

 

Uusi aika alkaa

Uusi presidentti Merci edustaa keskusta-oikeistolaista “Reformipuoluetta” ja hänet lisättiin Time-lehden 100 merkittävimmän johtajan listalle ainoana latinalaisamerikkalaisena presidenttinä.

Ensimmäisen päivänä virkaanastumisensa jälkeen hän poisti pääoman liikkeen rajoitukset. Tämä mahdollisti keskuspankin riippumattomuuden ja antoi vahvan signaalin, että hallitus haluaa vapauttaa markkinat.

Kuitenkin suurin mullistus kansainvälisille sijoittajille oli pääomamarkkinoiden vapauttaminen 15 vuoden kontrollin jälkeen. Argentiinan valtion joukkovelkakirjalainojen kysyntä oli niin iso, että ensimmäinen liikkeelle laskettu erä ylimerkittiin 15 miljardilla USA:n dollarilla. Ja tämä tapahtui ennen kuin luokituslaitos Moody’s edes vaihtoi maan näkymät positiivisiksi maaliskuun 2017 velkakirjalle. Argentiinan velkapaperit voivat saada BB ratingin jo niin pian kuin 2021, ennustavat Franklyn Templetonin analyytikot.

On mahdollista, että Argentiina saa jo vuonna 2018 korotettua sijoitusluokituksensa Frontier-tasolta Emerging markets -tasolle. Johtava indeksien tarjoaja, MSCI, laski Argentiinan luokitusta kahdeksan vuotta sitten. Syynä tähän olivat ”pääoman jatkuvat rajoitukset”. MSCI:n luokitusta käytetään vertailuindeksinä yli kymmenen biljoonan dollarin arvoisissa sijoituksissa ympäri maailmaa. Jos luokitusta nostetaan, se merkitsee merkittävää kasvua argentiinalaisille sijoituskohteille.

Pääoman kontrolli teki ulkomaisten yhtiöiden päivittäisen elämän vaikeaksi. Niiden oli vaikeaa kotiuttaa voittojaan, kansalaiset eivät säästäneet omassa valuutassa, pesossa peläten korkeaa inflaatiota ja oli aivan normaalia ostaa talo kirjaimellisesti kassillisella USA:n dollareita. Kun pidetään mielessä, että maan kansalaiset ovat keskimäärin varakkaita, maan pankkisektori on erittäin alikehittynyt. Kotimaiset velat ovat vain 20 prosenttia bruttokansatuotteesta, kun se BRIC-maissa on 50 prosenttia. Uudistuspolitiikan myötä lainojen määrän odotetaan tuovan paljon lisäpolttoainetta erityisesti rahoitussektorille.

Muita markkinaystävällisiä uudistuksia ovat olleet tuonnin ja viennin rajoitusten poistaminen, pääoman vapauttaminen ja energiasektorin rajoitusten poistaminen. Nämä toimenpiteet ovat tuoneet ulkomaista pääomaa maahan ja parantaneet kotimaisten yhtiöiden kilpailukykyä.

 

Miten pääsee mukaan?

Sijoittaminen Argentiinaan on suomalaiselle sijoittajalle melko helppoa. Kolme helppoa valintaa ovat Osuuspankki, Mandatum Life ja Danske Bank. Jokainen näistä tarjoaa ETF:iä (Exchange Traded Fund), joissa Argentiinalla on suuri paino. ETF on pörssinoteerattu rahasto, joilla käydään kauppaa kuten osakkeilla. Danske Bankin kautta ostettava ETF tuotti viime vuonna 50 prosenttia.

Toinen vaihtoehto on ostaa ADR:iä (American Depositary Receipt). Ne ovat USA:ssa noteerattavia sijoitustodistuksia, jotka vastaavat omistusoikeutta tiettyyn määrään ulkomaalaisia osakkeita.

Kaikki suuret pankit tarjoavat pääsyn kaupankäyntialustaan, jonka saa käyttöön pienellä kuukausimaksulla (maksimissaan 6,5 euroa kuukaudessa). Kaupankäyntipalkkio on merkityksetön 0,25 prosenttia.

Jos haluat hoitaa sijoitussalkkuasi aktiivisesti, Forbes suosittelee neljää toimialaa, jotka hyötyvät meneillään olevista uudistuksista.

Rahoitusala: GF Galicia (GGAL:US) ja Banco Macro (BMA:US). Näiden pankkien osakkeet nousivat viime vuonna 50 prosenttia ja yhtiöiden pitäisi pystyä kasvamaan, koska Argentiinan pankkimarkkina on kehittymätön. Näin pitäisi tapahtua erityisesti, jos kansalaisten varallisuus kasvaa.

Energiasektori on merkittävä, koska Argentiinassa on suuret liuskeöljyvarat. Siksi voisi olla viisas sijoitus ostaa aliarvostetun paikallisen energiayhtiön, YPF:n osakkeita. (YPF:US). Osakkeella käydään kauppaa 16 prosenttia alle historiallisen EV/EBITDA -keskiarvon alle ja 66 prosenttia halvemmalla kuin vertailuyhtiöiden.

Kiinteistöt kiinnostavat Argentiinassa ulkomaisia sijoittajia, koska pääoma on vapautumassa. Lainamarkkinoiden kehittyminen vahvistaa kiinteistöjen arvoja entisestään. Jos haluaa hyötyä kiinteistömarkkinoista, kannattaa harkita IRSA:n osaketta (IRS:US ). Kyseessä on kiinteistökehitysyhtiö, jonka osake nousi viime vuonna 80 prosenttia.

Nokkelan sijoittajan ei tulisi jättää huomioimatta myöskään verkkokauppaa. Esimerkiksi Mercadolibre (MELI:US) on Latinalaisen Amerikan laajin ja nopeimmin kasvava verkkokauppatoimija ja sen osake nousi uskomattomat 85 prosenttia viime vuonna.

ARGENTIINAN PÖRSSIN YLEISINDEKSI ON NOUSSUT VIIME VUODEN AIKANA PERÄTI 69 PROSENTTIA JA SE ON LYÖNYT VERTAILUINDEKSINSÄ KOMEASTI.

Kiinnostuitko? On hyvä muistaa, että Argentiina on erittäin riskialtis sijoituskohde. Loistavia sijoituskohteita löytyy, kun taloudellisia ja poliittisia muutoksia tapahtuu. Näin kävi Argentiinassa. Silloin ajoitus on kaikki kaikessa. FIMin Hertta Alava pitää maan suurimpana riskinä inflaatiota. Vuonna 2016 se oli 40 prosenttia ja sen ennustetaan olevan tänäkin vuonna 20 prosenttia. Peso-riskiä kannattakin välttää sijoittamalla USA:n dollarissa noteerattaviin osakkeisin, ETF:iin tai ADR:iin.

Ranskaksi on olemassa sanonta ”rich comme un argentin” eli ”rikas kuin argentiinalainen”. Nykyään sanonnalla ei ole luonnollisesti historiallista merkitystään. Vielä viime vuosisadan alussa Argentiina oli yksi maailman rikkaimmista maista. Rikkaat argentiinalaiset aristokraatit viihtyivät juhlimassa Pariisissa ja hämmästyttivät paikallisia ylellisellä elämäntyylillään. Historialla on tapana toistaa itseään. Ehkä Argentiinasta tulee taas rikas. Miksi et liittyisi mukaan?

4426 Visi skatījumi 15 Skatījumu šodien

Jätä kommentti

450