• 17766
  • 4

Keisarin uudet kolikot

Yhteistyössä

,
Forbes
Olaf Carlson-Wee, maailman ensimmäinen kryptovaluuttanatiivi.

ELÄMME KESKELLÄ VUOSIKYMMENEN SUURINTA KUPLAA: KRYPTOVALUUTTOJA ON LIIKKEELLÄ LÄHES SADAN MILJARDIN EURON EDESTÄ, MUTTA NIIDEN TODELLINEN ARVO ON LÄHES OLEMATON. PYSYVÄMPI JÄRJESTELMÄ KEHITTYY KYLLÄ AIKANAAN, MUTTA SITÄ ENNEN KOURALLINEN EDELLÄKÄVIJÖITÄ JA HELPPOHEIKKEJÄ VOI KÄÄRIÄ MILJARDEJA HÖLMÖLÄISTEN KUSTANNUKSELLA.

Huhtikuun 24. päivänä Airbnb-asunnossa Gibraltarilla Martin Köppelmann, 31, Stefan George, 29, ja Matt Liston, 25, asettivat kannettavat tietokoneensa pitkälle puiselle korkeaselkäisten puutuolien ympäröimälle ruokapöydälle, jolla seisoi kolmihaarainen kynttelikkö. Näyttämö uuden vuosituhannen tapahtumille oli vanhanaikainen. Miehet olivat käynnistämässä Kickstarter-tyylistä joukkomyyntiä, joka perustui heidän kaksi vuotta kehittämäänsä konseptiin. Konsepti tarkoitti käyttäjävetoisia Gnosis-ennustemarkkinoita, jotka perustuvat koneälyn hurjaan kehitykseen, ”koneälyn kambrikauden räjähdykseen”.

Heidän tavoitteenaan oli kerätä kymmenen miljoonaa euroa. Dollareiden tai eurojen sijaan he kuitenkin ottivat rahaa vastaan vain ja ainoastaan uutena kryptovaluuttana etherinä, jota ei edes ollut olemassa muutama vuosi aiemmin. Kyseessä oli uusi joukkorahoituksen tapa: virtuaalinen kolikkoanti, englanniksi ”initial coin offering” eli ICO. Sijoittajat eivät saa hankkeen edetessä lopullista tuotetta käsiinsä, kuten tavallisten Kickstarter-joukkorahoitusprojektien kanssa. Sen sijaan ”älykäs sopimus” lähettää jokaisesta Gnosiksen lompakkoon siirretystä etheristä (tai sen osasesta) takaisin erityyppistä valuuttaa, GNO-kolikon, jolla pääsee erikoisalustalle ja joka toimii verkostossa omana pääomana.

Teoreettisesti Gnosiksen suosion kasvaessa GNO-tokeneiden kysyntä kasvaa, mikä taas kasvattaa GNO-tokeneiden arvoa. Perustajat järjestivät joukkorahoituksensa hollantilaisena eli laskevana huutokauppana, joka alkaa hintakatosta eikä pohjahinnasta. Vain 11 minuutissa Gnosis oli kerännyt tavoitteensa eli kymmenen miljoonaa euroa pääosin ohjelmoitujen ”huutorinkien” kautta, jotka eivät huutaneet toisiaan vastaan. Kymmenen miljoonaa oli kasassa, vaikka 10 miljoonasta tokenista oli myyty vasta 4,2 %. Hankkeen taustalla ei ollut paljoakaan muuta kuin 49-sivuinen valkoinen kirja ja pari tuhatta riviä avointa lähdekoodia, mutta lopullinen hinta oli 25 miljoonaa euroa. Hinnan perusteella hankkeen arvostus oli lähes 260 miljoonaa euroa. Kahden kuukauden päästä GNO-kolikoita myytiin noin 300 euron kappalehintaan, ja Gnosiksen arvo oli pompannut noin 2,7 miljardiin euroon. Se on enemmän kuin esimerkiksi Revlonin, Boxin tai Time Incin pörssiarvo. Köppelmannin osuus yksinään on teoriassa nyt lähes 840 miljoonan euron arvoinen. ”Se on ongelmallista”, myöntää Köppelmann, joka tapailee sanojaan ja huokailee usein näennäisen nolona. Hänen paras puolustuksensa arvostukselle on, että on olemassa paljon pahempiakin juttuja.

Siinäpä on tiivistettynä lähes kaikki, mitä pitää tietää vuoden 2017 suuresta kryptovaluuttakuplasta. Virtuaalisten antien arvo on kasvanut äkillisesti yli 870 % edellisen vuoden aikana 10 miljardista eurosta noin 100 miljardiin. (Luku kuitenkin vaihtelee huimasti, sillä 30 % päivittäinen lasku tai nousu ei ole markkinoilla mitenkään epätavallista.) Se on kuusi kertaa enemmän kuin arvonnousu Yhdysvaltojen IT-kuplan aikana vuosina 1995–2000. Suuri osa kasvusta tulee alkuperäisestä digitaalisesta valuutasta bitcoinista, jonka arvo on noussut vain vuoden 2017 aikana 260 prosenttia. Bitcoin on taidokas sekoitus kryptografiaa, pilvipalveluita ja peliteoriaa. Bitcoinin kokonaisarvo on yli 30 miljardia euroa, vaikka siihen on vuosien aikana kietoutunut monia epäilyttäviä hahmoja, petoksia, varkauksia ja epäpäteviä henkilöitä. Yhtenä esimerkkinä voidaan antaa Mt. Goxin romahdus, joka vei mukanaan lähes 420 miljoonaa euroa. Arvo nousee, vaikka bitcoinilla ei ole lainkaan todellista arvoa, ei edes esimerkiksi maasta louhittua jalometallia.

Seuraava kryptovaluuttasukupolvi kasvaa kuitenkin paljon nopeammin ja on paljon kiinnostavampi. Pelkän spekuloinnin sijasta nämä ”kryptovarat” yhdistävät liiketoiminnan ja tokenit. Toiminnan polttoaineena toimii Ethereum, jonka valuutta on ether. Se perustuu lohkoketjuteknologiaan, eli periaatteessa tietoturvalliseen, hajautettuun ja jatkuvasti päivittyvään tilikirjaan, samoin kuten bitcoin. Bitcoinissa voi kuitenkin käydä kauppaa vain bitcoineilla, kun taas Ethereum-verkossa voi käyttää sovellusohjelmia. Toisin sanoen Etherum-perustaisilla valuutoilla voi todellisuudessa tehdäkin jotain.

Bitcoin on taidokas sekoitus kryptografiaa, pilvipalveluita ja peliteoriaa. Bitcoinin kokonaisarvo on yli 30 miljardia euroa, vaikka siihen on vuosien aikana kietoutunut monia epäilyttäviä hahmoja, petoksia, varkauksia ja epäpäteviä henkilöitä.

Nyt siis jokainen, jolla on digitaalinen idea, voi lanseerata ideaan sopivan kolikon. Markkinoilla on jo yli 900 erilaista kryptovaluuttaa ja kryptovaraa, ja uusia tulee lähes joka päivä. Bancor, joka suunnittelee luovansa uuden kryptovaluutan, järjesti 12. kesäkuuta annin, joka käsitti 50 % sen tokeneista. Bancor keräsi alle kolmessa tunnissa ennätykselliset noin 130 miljoonaa euroa. Seuraavana päivänä IOTA-niminen järjestö listasi teollisen internetin mikromaksuille suunnitellun tokenin ja sai saman tien arvokseen noin 1,5 miljardia euroa. Viikkoa myöhemmin Status-niminen viestialusta keräsi noin 100 miljoonaa dollaria järjestämällä kolikkoannin.

Kultaryntäyksen aikaan kannattaa myydä vaskooleja. Ethereumin arvo on noussut pilviin: se on kasvanut yli 2 700 % viimeisen vuoden aikana noin 24 miljardiin euroon. Yhden tokenin arvo on noin 250 euroa. Matkalla nykyiseen arvoonsa on sen arvo romahtanut alle 10 eurosenttiin ja noussut jopa noin 350 euroon. Historiallisesti katsoen bitcoin on ollut yhtä ailahteleva, sillä kolikoita on myyty ensin parilla eurolla, sitten noin 25 eurolla, sitten noin tuhannella eurolla ja sitten taas noin 150 eurolla ennen kuin on päädytty nykyiseen arvoon: yksi bitcoin maksaa noin 2 000 euroa. Keinottelijat yrittävät parhaansa mukaan ajoittaa kauppojaan, vaikka ennustettavuus on ruletin luokkaa.

Tämä ei ole tietenkään estänyt sitä, että ilmoille on pompsahtanut liuta kryptovaluuttoihin keskittyneitä nettisivuja ja Facebook-ryhmiä. Sivustoilla kehuskellaan kryptovalloituksilla sekä luottokorttivelalla maksetuilla tokeneilla. Yleisiä ovat myös keinottelijat, jotka yrittävät vakuuttaa ihmisiä sijoittamaan eläkepäiviä varten säästetyt pennoset Etherin tai Bitcoinin kautta eläkevakuutuksiin. Jokainen virtuaalinen kolikkoanti on uusi mahdollisuus nostaa epämääräisen liiketoiminnan arvostus taivaisiin.

Nämä pioneerit ovat keksineet aiempaa paremman tavan kerätä rahaa ja luoda verkostovaikutusta. Miksi anella rahaa Piilaakson pääomasijoittajilta tai huolehtia julkisia markkinoita valvovista paikallisista viranomaisista, kun ideaan voi kiinnittää tokenin, johon spekuloijat voivat sijoittaa ja kasvattaa sen arvoa? Virtuaalisten kolikko­antien avulla on kerätty yli 720 miljoonaa euroa. Esimerkkeinä tästä ovat muun muassa Brave Softwaren ylevä ”Basic Attention Token”, joka keräsi noin 30 miljoonaa euroa 24 sekunnissa ja sai noin 150 miljoonan euron arvostuksen lupaamalla käyttää lohkoketjuteknologiaa korjaamaan digitaalisen mainonnan perustavanlaatuiset ongelmat. Toinen esimerkki on perinteisempi Legends Room -kolikko, jonka omistajat saavat VIP-kohtelua lasvegaslaisella strippiklubilla.

Tämä kaikki kuulostaa kovin tutulta, koska se on juuri sitä. Samat merkit olivat nähtävillä kaikkialla ensimmäisen IT-kuplan aikaan: yrityksiä, jotka myyvät enemmän konseptia kuin konkretiaa, keinottelijoita, suurta ailahtelua, hollantilaisia huutokauppoja sekä miljoonaomaisuuksia, jotka ilmestyivät tyhjästä. Tuttu on myös romahdus: vuonna 2000 internetosakemarkkinoiden arvosta hävisi savuna ilmaan noin 1,5 tuhatta miljardia. Jos ei usko, että ennustemarkkinakonsepti on välittömästi kolmen miljardin arvoinen, historia toistaa pian itseään. Ether on samanaikaisesti sekä tulevaisuuden rakennuspalikka että tulevaisuudenkuva siitä, mitä tälle ”arvolle” tulee suurilta osin käymään.

Olemme kuitenkin jo ohittaneet tulppaanikuplan. Ensimmäinen IT-kupla oli naurettava, mutta sen seurauksena syntyi silti kestäviä yrityksiä, esimerkiksi Amazon, Google ja eBay. Samoin useiden haksahtaneiden keinottelijoiden ja listautumisantiaddiktien rahat paloivat, mutta useat fiksut pelaajat, jotka hyppäsivät kelkkaan tarpeeksi aikaisin, rikastuivat toden teolla. Sekin historia toistaa parhaillaan itseään.

Kryptovaluutan hahmottaminen on helpointa, kun ajattelee videopelejä. Videopelit sijoittuvat virtuaalimaailmaan, jossa voi usein ansaita virtuaalivaluuttaa, jolla voi taas lunastaa pelissä palkkioita: haarniskaan lisää osia, lisää elämiä, hienompia vaatteita. Kryptovaluutta toimii samalla tavalla, paitsi että sen perustana on lohkoketjutekniikka ja teoriassa leikkirahan voi joko muuttaa oikeaksi rahaksi tai maksaa sillä todellisia palveluita tai tavaroita valuutan luoneen yksikön sisällä.

Miksi anella rahaa Piilaakson pääomasijoittajilta tai huolehtia julkisia markkinoita valvovista paikallisista viranomaisista, kun ideaan voi kiinnittää tokenin, johon spekuloijat voivat sijoittaa ja kasvattaa sen arvoa?

Useiden kolikkoantien kuvaukset ovat kuin suoraan videopelien sääntökirjoista. Esimerkiksi GNO-tokeneiden omistajat noin 2,5 miljardin euron Gnosis-ennustemarkkinoilla voivat ansaita toisen WIZ-tokenin, jonka arvo on noin 85 eurosenttiä. Tällä tokenilla voi maksaa alustamaksuja. Näitä rahoja voi nerokkaasti ansaita vapaaehtoisesti lukitsemalla tokeneita tietyiksi ajanjaksoiksi, jopa vuodeksi, mikä kätevästi sattuu korottamaan Gnosiksen kokonaishintaa.

Tämä malli on yleisesti käytössä. Koska alustoilla on yleensä tokeneille maksimimäärä, lisääntynyt käyttö lisää tokeneiden kysyntää, joka taas nostaa hintaa. Tällainen verkostovaikutus, jossa palvelun arvo nousee sen mukaan, mitä useampi ihminen sitä käyttää, muistuttaa Amway-verkostomarkkinoinnissa ja pyramidihuijauksissa käytettyjä kannustimia. Kuvittele, jos Facebookilla olisi oma valuutta ja verkostoa voisi parantaa sekä ”valuutan” arvoa kasvattaa vain houkuttelemalla ystävän liittymään palveluun.

”Joukkorahoitamme uutta hajautettua digitaalista taloutta”, sanoi Chris Burniske, joka hiljattain lähti New Yorkissa toimivan ARK Investment Management -yrityksen leivistä. Hän on ensimmäinen julkisen rahaston hoitaja, joka sijoitti Bitcoiniin. Burniske luokittelee uudet valuutat kolmeen eri kategoriaan. Ensiksi on kryptovaluutat, kuten bitcoin, ja jäljittämättömät digitaaliset rahat, kuten Monero ja Zcash. Toiseksi on kryptohyödykkeet eli hajautetun digitaalisen infrastruktuurin oletetut rakennuspalikat. Esimerkiksi Golem Network Tokens -hyödyke valjastaa tietokoneverkoston, joka vuokraa laskentatehoa: kun nukut, konettasi voi käyttää yrittäjä, joka kouluttaa koneoppivaa algoritmiaan, ja näin tienaat valuuttaa. Tällä hetkellä erityisen suosittuja kryptohyödykkeitä ovat hajautetut tiedonsäilytysvaluutat, esimerkiksi Filecoin, Sia tai Storj, jotka kilpailevat Amazonin Simple Storage Service -palvelun kanssa. Kolmas (ja kaukaisin) kategoria on kryptotokenit, jotka lupaavat pyörittää suoraan asiakkaille toimivia hajautettuja verkostoja. Idea muistuttaa Uberä ilman Uberiä: vertaisten kesken toimiva ajajien (tai itseajavien autojen) ja kyyditettävien verkosto, jossa maksetaan kryptotokeneilla ja ansaitaan verkostossa ostojen tekemiseen tarvittavia tokeneita.

Yritykset, jotka keräävät rahaa virtuaalisissa kolikkoanneissa, eivät ole aina start­up-yrityksiä. Joskus kyseessä on joukko yhdessä toimivia kehittäjiä, jotka eivät ole oikeushenkilö. Ja vaikka kolikkoannin takana olisikin suuryritys, kuten Kin-valuutan liikkeelle laskenut viestisovellus Kik, järjestäjät väittävät, että joukkorahoituksen kautta ei myydä yrityksen osakkeita. Näin kierretään kätevästi arvopaperimarkkinoiden säännöksiä.

Tätä teknologiaa tukevat ihmiset eivät kuitenkaan ole naiiveja idealisteja. Pääomasijoittajien tukipilari Tim Draper on tukenut kahta kryptovaluuttaa. Basic Attention Token -valuutan taustalla toimiva Brendan Eich on aiemmin luonut Java Scriptin ja ollut mukana perustamassa Mozillaa. Tiger Management -rahastossa aiemmin työskennellyt Dan Morehead perusti Pantera Capitalin, joka keskittyy digitaalisiin valuuttoihin.

Golem Network Tokens -hyödyke valjastaa tietokoneverkoston, joka vuokraa laskentatehoa: kun nukut, konettasi voi käyttää yrittäjä, joka kouluttaa koneoppivaa algoritmiaan, ja näin tienaat valuuttaa.

He tulevat sellaisten yritysten kuin Blockchain Capitalin kintereillä. Blockchain Capitalin perusti Brock Pierce, joka on entinen lapsinäyttelijä sekä videopeli- ja virtuaalivaluuttayrittäjä. Hän jopa rahoitti yritystään BCAP-kryptokolikkoannilla, jolloin tavalliset säännökset, kuten myyntirajoitukset, eivät päteneet sen mahdollisiin omistajiin. Hän keräsi noin 8,5 miljoonaa euroa kuudessa tunnissa huhtikuussa. Pierce vältteli viranomaisten tarkastuksia rajoittamalla valuuttansa joukkomyynnin vain 99 akkreditoituneelle yhdysvaltalaiselle sijoittajalle ja 901 kansainväliselle sijoittajalle, joille säännöt ovat löyhemmät. Kun valuutta oli laskettu liikkeelle, kuka tahansa saattoi ostaa sitä. Ja näin kävikin: rahaston arvostus kohosi jyrkästi ja on nyt noin 15 miljoonaa euroa.

”Puhelimeni on soinut taukoamatta”, sanoo Pierce. ”Kaikki kyselevät, että voinko tehdä saman omalla alallani.”

Olaf Carlson-Wee on 27-vuotias luterilaisten pappien poika. Hän osaa juuri ja juuri koodata, hänellä ei ole minkäänlaista talousanalytiikan koulutusta, eikä hän ole koskaan aiemmin käsitellyt sijoituksia. Hän on siis täydellinen vuoden 2017 kryptovaluuttakuplan malliesimerkki. Carlson-Ween San Franciscossa toimivan Polychain Capitalin omaisuus on paisunut noin 3,5 miljoonasta eurosta yli 170 miljoonaan euroon alle kymmenessä kuukaudessa. Suurin syy tälle ovat hänen näppärät liikkeensä ja sisäsyntyinen ymmärrys kryptovaluutoista.

Carlson-Ween tapauksessa kaikki alkoi järvellä Minnesotan osavaltiossa, kun hän vietti kesälomaa Vassar Collegesta vuonna 2011. Hän tuijotteli lähes parinkymmenen tuhannen euron opintolainaansa ja pankkitilinsä saldoa, joka oli hieman alle 600 euroa. Hänen kahdesta isoveljestään tuli runoilijoita, mutta Carlson-Wee oli pienestä pitäen innostunut matematiikasta, peleistä ja mielikuvitusmaailmoista. Hän sattui lukemaan verkossa huumeita myyvästä Silk Road -markkinapaikasta ja siitä, kuinka sen toiminnan mahdollisti juuri bitcoin. Hän innostui kryptovaluuttamaailmasta ja sijoitti lopulta lähes kaikki 600 euroaan bitcoineihin, joiden arvo kuitenkin romahti noin 14 eurosta alle kahteen euroon.

Carlson-Wee ei pienestä säikähtänyt vaan suostutteli sosiologian professorinsa hyväksymään lopputyönsä aiheeksi Bitcoinin. Carlson-Wee valmistui Vassar Collegesta pääaineenaan sosiologia. Hetken hän työskenteli metsurina Washingtonin osavaltiossa ja asui jurttaa majapaikkanaan pitävässä kommuunissa, mutta vuonna 2012 hän lähetti lopputyönsä sähköpostilla Coinbaselle, joka on kryptovaluuttalompakko ja -pörssi. Carlson-Weestä tuli Coinbasen ensimmäinen työntekijä, ja hänen vastuualueekseen asiakaspalvelu. Carlson-Wee pyysi, että hänen euroissa noin 42 000 arvoinen vuosipalkkansa maksettaisiin bitcoineina, ja näin hänestä tuli maailman ensimmäinen ihminen, joka tienaa ja käyttää rahansa lähes ainoastaan kryptovaluuttana.

Asiakaspalvelussa Carlson-Wee sai eturivin paikan nopeasti kasvavan yrityksen osaamisalueisiin. Ajan myötä hän auttoi useiden asiakaspalvelun rutiinivastausten automatisoinnissa ja loi myös eräänlaisen Bitcoinin pääsykokeen, jonka avulla hän karsi avoimiin työpaikkoihin hakevia työntekijöitä. Hän palkkasi yhteensä kahdeksan henkeä, joille maksetaan palkka bitcoineina. Hänet ylennettiin riskienhallintajohtajaksi, jolloin Coinbasen väärien hyväksyntöjen määrä väheni tekoälyalgoritmien ansiosta 75 prosenttia.

Viime vuoden syyskuuhun mennessä Carlson-Wee oli lopettanut työnsä Coinbasella ja perustanut oman Polychain Capital -rahastonsa, jolle hän sai yhteensä noin 3,5 miljoonan euron arvosta rahoitusta esimerkiksi Wikihow’n perustajalta Jack Herrickiltä ja Y Combinatorin entiseltä osakkaalta Garry Tanilta. Koska useimmat pääomasijoitus- ja riskirahastot eivät voi sijoittaa suoraan erittäin spekulatiivisiin sijoituskohteisiin, kuten kryptovaluuttoihin, Carlson-Wee onkin tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Andreessen Horowitzin, Union Square Venturesin, Sequoia Capitalin, Founders Fundin ja Pantera Capitalin kanssa. Yli kolme vuotta Coinbasella tekivät hänestä aikamoisen velhon alalla.

Vaikka kryptovaluuttaliike sanoo kannattavansa demokratisoitumista lähes kaikilla liiketoiminnan, elämän ja omaisuuden kartuttamisen osa-alueilla, kuitenkin suurin osa Carlson-Ween 13 tähänastisesta sijoituksesta on tehty ennen kolikkoantia ja merkittävällä alennuksella  – samaan tapaan kuin IT-kuplan aikana suosittiin ystäviä ja perhettä myös liiketoimissa.

Hän on sijoittanut nousevaan alan standardiin Ethereumiin ja hajautettuun supertietokone Golemiin. Lisäksi hän on sijoittanut ennustemarkkinoiden Augur-valuuttaan, jota Carlson-Wee pitää Gnosista parempana, 0x:ään eli pörssiprotokollaan, jonka avulla valuuttakauppa voi käydä hajautetusti, sekä Tezosiin, joka on Ethereumin kilpailija. ”Tezosin avulla voi muodollisesti tarkistaa sopimuksia ja todistaa, että sopimus tekee juuri sitä, mitä se on tarkoitettu tekemään”, sanoo Carlson-Wee ja tuijottelee pilvenpiirtäjän ikkunasta yli kaupungin. Hän on pukeutunut mustaan t-paitaan, jossa on pääkallopainatus, verkkareihin ja suoralippaiseen lippikseen, jota koristaa tekojalokivet.

Hän suhtautuu sijoittamiseen pitkän tähtäimen puuhana eikä käy kauppaa valuutallaan sattumanvaraisesti, mutta kuumentuneilla markkinoilla tieto ja suosiminen kääntyvät uskomattomiksi voitoiksi.

Mitä seuraavaksi? Carlson-Wee on yksi harvoista, jotka osaavat muodostaa jonkinlaisen tulevaisuudenvision. Hän uskoo, että ensiksi rakennetaan peruskerroksen protokollia ja infrastruktuuria, kuten esimerkiksi tiedonsäilytys- ja laskentatehopalveluita. ”Näkisin tulevaisuuden, jossa tietokoneilla ei ole omaa sisäistä muistia, kaistanleveyttä tai internetyhteyttä tai omalla kotikoneella keskusyksikköä tai grafiikkaprosessoria vaan jossa kaikki ulkoistetaan käytön mukaan digitaalisella valuutalla maksettavaksi”, hän sanoo. ”Olisi mahdollista maksaa jokaisesta internetpaketista, jokaisesta prosessista ja jokaisesta tallennuspaikasta reaaliaikaisesti sen sijaan, että kaikki ne ovat jokaisen koneella ja suurimman osan ajasta käyttämättömänä.” Eli toisin sanoen tulevaisuutta olisi pilvipalveluiden, jakamistalouden ja keskuspankin yhdistelmä.

Ehkäpä. Mutta ennen kuin siihen saakka päästään, moniin sattuu. Teknisesti ottaen ainakaan Yhdysvalloissa nämä ”valuutat” eivät ole arvopapereita niin kauan kuin niillä on edes osittainen välinearvo eikä niiden menestys riipu mistään tietystä tahosta. Ne ovat vähän kuin taksilupia tai golf-seurojen jäsenyyksiä. Jotkut valuuttojen kehittäjät ovat yrittäneet kiertää kysymyksen siitä, ovatko valuutat todella arvopapereita, perustamalla toimintansa paikkaan, jossa on matalat verot ja löyhempi sääntely – esimerkiksi Singaporeen, Gibraltarille tai Zugiin Sveitsiin.

Ei ole yllättävää, että räikeitä sisäpiirikauppoja tehdään ja likaisia kauppoja solmitaan. Yksi kolikkoannin järjestäjä kertoi asiasta Metastable Capital -rahaston toimitusjohtajalle ja Angel List -enkelisijoittajapalvelun perustajalle Naval Ravikantille näin: ”Jos suostut ostamaan valuuttaa kolikkoannissa ja tukemaan hintaa, myymme sinulle salaa 30 päivän päästä ylijääneet tokenit alempaan, aiemmin sovittuun hintaan”, muistelee Ravikant. Wall Streetillä se on rikos. Onko kryptovaluuttamaailma uusi villi länsi? ”Tällaiset kaupat ovat arkipäivää.”

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC on sanonut, että se odottaa alan suojelevan sijoittajiaan, mutta kun otetaan huomioon SEC:n huutava epäpätevyys niin ennen kuin jälkeenkin subprime-luottokriisin, on vaikea nähdä, että SEC onnistuisi tehokkaasti sääntelemään toimivan valuutan maailmaa. ”Huijaukset ovat todella hienovaraisia ja monimutkaisia, ellei halua lukea lähdekoodia”, lisää Ravikant.

Entä jos viranomaiset kävisivät koodia läpi? ”Jos pankkitilini Yhdysvalloissa suljetaan, en voi noin vain avata pankkitiliä Venäjälle ja käyttää sikäläistä luottokorttiani, kun haen aamukahviani”, sanoo Carlson-Wee. ”Mutta jos Bitcoin-lompakontarjoajani palvelu suljetaan, voin siirtää bitcoinini ulkomaille kirjaimellisesti yhdessä minuutissa. Ja kun bitcoinini ovat Venäjällä, voin osallistua venäläisen markkinapaikan kolikkoantiin ja säilyttää valuuttaa venäläisessä lompakossa… Eli näiden asioiden säänteleminen maailmanlaajuisesti on aikamoista arpapeliä.” Samoin on myös verojen kerääminen (katso lisätietoja laatikosta edellisellä aukeamalla).

Parasta on siis valmistautua myrskyihin, Mt. Gox -tyylisiin katastrofeihin sekä kymmenien miljardien menetyksiin niille, jotka pelaavat uhkapeliä siellä, missä suojaa ei juuri ole. Fiksut sijoittajat taas todennäköisesti selviävät hyvin ainoana uhkanaan heidän itsensä luoma hybris. ”Kaikkien mielestä tokeneiden myynti on täyttä hulluutta tällä hetkellä”, sanoo Carlson-Wee. ”Uskon, ettemme vielä ole edes nähneet merkkejä siitä, kuinka isoa tästä voi tulla.”

Keinottelijoiden paluu

1990-luvun lopulla vahvin merkki IT-kuplan puhkeamisesta Yhdysvalloissa oli se, että miljoonat tavalliset tallaajat – hammaslääkärit, asianajajat ja pankkivirkailijat – halpoine tietokoneineen ja nettiyhteyksineen jättivät päivätyönsä ja alkoivat tehdä osakekauppaa uusilla internetosakkeilla, sellaisilla kuten Excite ja Books-A-Million. Tietonsa he saivat nettifoorumeilta.

Kryptovaluuttakuplassa kaupitteleminen on vielä helpompaa. Välikäsiä, säännöstelyä ja verojen ilmoittamista on helppo vältellä. Kauppaa käydään vuorokauden ympäri, myös viikonloppuisin. Nettimeklarit on korvattu ”pörsseillä”, joita on nyt noin seitsemisenkymmentä ja jotka tarjoavat eri sijoitustyylejä ja -strategioita ja veloittavat transaktioista maksuja, jotka vaihtelevat nollasta 0,3 prosenttiin. Sanfranciscolainen pörssi Kraken kertoo palkanneensa 100 asiakaspalvelijaa touko- ja kesäkuun aikana, ja lisärekrytointeja on suunniteltu. ”Tämä on ollut ihan hullua”, sanoo perustaja Jesse Powell. ”Uusia asiakkaita on tullut noin viisi kertaa enemmän tällä vuosineljänneksellä verrattuna edelliseen, jolla silläkin oli aikamoinen ero verrattuna edeltäneen vuoden samaan ajankohtaan.”

Ei mikään ihme. Noin 20 vastalouhittua valuuttaa joukkorahoitetaan joka kuukausi. Ikinä aiemmin ei ole nähty näin nopeasti kasvavia ja näin ailahtelevia kolikkoantimarkkinoita. Ethereum on kryptomaailman Google tai Apple, mutta kaupankäynnissä niiden luvut ovat erilaisia. Ethereumilla on noin 25,5 miljardin euron edestä kolikoita liikkeellä, ja päivittäin kauppaa käydään noin 5 prosentilla kolikkomäärästä. Applen osakkeiden vastaava luku on noin 0,5 prosenttia. Ethereumin YTD eli vuosituotto kalenterivuoden alusta menneillä olevan kalenterivuoden viimeiseen arvopäivään on nelinkymmenkertaistunut, eivätkä 10 prosentin päivittäiset muutokset ole epätavallisia. Vähemmän suositut valuutat ovat myös mielenkiintoisia. Esimerkiksi vuonna 2014 markkinoille ilmestynyt Rubycoin väittää olevansa jäljittämätön säästötilivaluutta, joka maksaa 5 prosentin korkoa. Kuin senttiosakkeella konsanaan, sillä käytiin kauppaa vain 32 000 euron edestä päivässä, mutta nousu oli 9 prosenttia.

Alan Aronoff: Kuudessa kuukaudessa 7 200 eurosta 6,4 miljoonaan euroon digitaalisten valuuttojen ja neuroottisuuden siivittämänä.

Käytännössä kaikki pörssit tarjoavat vähintään 5:1-vipua. Eli jos ostit kymppitonnilla kolikoita esimerkiksi supertietokoneverkosto Golemin virtuaalisessa kolikkoannissa ja niiden arvo nousi 5 000 prosenttia seitsemässä kuukaudessa, sinulla olisi 2,5 miljoonaa euroa. Eikö tämäkään piisaa? Pörsseistä löytyy jopa 100:1-vipuja.

Esimerkkinä tästä on 47-vuotias sanfranciscolainen Alan Aronoff, joka on puuhastellut musiikin parissa lähes koko elämänsä, soittanut bändeissä ja pyörittänyt hetken aikaa yökerhoa. Toukokuussa 2016 Aronoff sijoitti noin 8 500 euroa bitcoineihin, joista noin 6 800 euroa hän sai luottokortin nollakorkoisesta 15-kuukauden erikoistarjouksesta. Ennen kuin hänen käyttämäänsä bitcoinpörssiin hakkeroiduttiin, Aronoff loikkasi Krakeniin mukanaan 7 200 euroa bitcoineina. Hän alkoi kasvattaa kassa-arvoaan vipujen avulla.

Hän osti Etheriä noin kuudella eurolla kolikko joulukuussa 2016, ja vuoden 2017 alussa hän osti Golemia ja Gnosista. Hän alkoi seurata BTC/USD- ja ETH/USD-markkinoita 16 tuntia päivässä, hän nukkui niin vähän kuin mahdollista ja poistui enää harvoin kotoaan. Aina kun hänen valuuttansa ylittivät tiettyjä kynnysarvoja, hän myi niitä. ”Olen vähän neuroottinen”, hän sanoo.

Puolessa vuodessa hänen alkupääomansa 7 200 euroa oli kasvanut 6,4 miljoonaan euroon. Tuottoaste oli 88 000 prosenttia.

Toinen kryptomiljonääri on Sean Ironstag, joka on edistyneeseen kryptovaluuttakaupankäyntiin keskittyneen Facebook-ryhmän moderaattori. 37-vuotias entinen valuuttakauppias tykkää kehuskella urotöillään: ”Ennen huutelin katoilta vallankumousta ja vastaavaa puppua ja matkustelin ympäri maailmaa”, hän kertoo ja mainitsee käyneensä Egyptissä ja Syyriassa arabikevään aikana. Ironstag tekee kauppaa aktiivisemmin kuin Aronoff, ja hän on tehnyt suuria voittoja sellaisilla valuutoilla kuin Augurin REP, Game, Litecoin, Ripple ja Dogecoin, joka on shiba inu -koirameemiin perustuva vaihtoehtovaluutta. Ironstag nettosi 1 500 % Dogecoinilla ja kasvatti 13 000 euron alkupääomansa noin 2,5 miljoonaan euroon alle kahdessa vuodessa. Suhteidensa ansiosta hänet kutsuttiin kuuluisan osakekauppiaan Michael Steinhardtin tilalle Bedfordin kaupunkiin New Yorkin osavaltioon. Siellä hän antoi Wall Streetin jättiläisille oppitunnin rahatalouden tulevaisuudesta. ”Kokonainen muinainen rahatalouden sektori tietää, että heillä ei ole pian enää mitään merkitystä”, sanoo Ironstag. Mitä Ironstag aikoo seuravaaksi? Hän perustaa riskirahaston ja kryptovaluutan koulutusleirin, jonka hän aikoo liittää osaksi suunnittelemaansa kryptovaluutan holdingyhtiötä, jonka mallina toimii Berkshire Hathaway.

Ovatko kryptorikkaudet verovapaita?

Kryptokuplassa tahkotaan miljardeja, joista verokarhu haluaa osansa. Se, kuinka se saa käpälänsä krypto-omaisuuksiin, onkin sitten toinen juttu. Vuonna 2014 Yhdysvaltain verohallinto antoi kiistanalaisen ohjeistuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain veronmaksajien pitäisi ajatella digitaalisia valuuttoja käyttöomaisuutena, jos valuutan voi muuttaa jossain vaiheessa perinteiseksi käteiseksi. (Toisin sanoen tämä ei koske verkkopelissä käytettävää leikkirahaa.) Hyvä puoli digitaalisten valuuttojen tulkitsemisessa käyttöomaisuudeksi on se, että jos kryptovaluuttaa pitää yli vuoden ennen sen myymistä, on voittojen verotus Yhdysvalloissa matalampaa, tällä hetkellä noin 0–20 prosenttia. Huono puoli on se, että sijoittajat, jotka pitävät sijoituksiaan lyhempiä aikoja, joutuvat maksamaan tuotoista verot tavallisen tuloverotuksen mukaan, eli jopa 39,6 prosenttia.

Kuitenkin vielä suurempi ongelma Yhdysvaltain verohallinnon kanssa on se, että heidän mielestään jokainen digitaalisilla kolikoilla tehty maksu verkossa, esimerkiksi pilvipalvelusta maksaminen, on käyttöomaisuuden myyntiä. Tällöin jos käytettävän kolikon arvo on noussut ostohetkestä, pitäisi ostoksesta tehdä ilmoitus ja voitosta veroa. Sen sijaan veroviranomainen ei katso verotettavaksi tuloksi sitä, jos satut käyttämään perinteisiä valuuttoja – esimerkiksi euroja tai jenejä – sen jälkeen, kun sen arvo on noussut dollariin verrattuna.

Veronmaksajalle ilmoitusten tekeminen ei ole vapaaehtoista: tulo on tuloa, saipa sen sitten osake- tai bitcoinkaupoista tai viimeisimmän kolikon käytöstä. Todellisuudessa kuitenkaan kryptovaluuttapörssejä ei vaadita ilmoittamaan transaktioita veroviranomaisille samalla tapaa kuin Schwabin kaltaiset pörssimeklarit ilmoittavat osakkeiden ostot lomakkeella 1099-B.

Onko verojen välttely kiihdyttänyt vallalla olevaa innostusta? Vuonna 2016 Yhdysvaltain veroviranomaisille lähetettiin sähköisesti 132 miljoonaa veroilmoitusta, joista vain 802 koski kryptovaluuttoja.

Hallitus haluaa, että lakeja noudatetaan paremmin. Viime marraskuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti kanteen liittotuomioistuimessa. Kanteen tavoitteena oli haastaa Coinbase luovuttamaan tiedot kaikista yhdysvaltalaisista asiakkaista, jotka siirsivät muunnettavaa virtuaalista valuuttaa aikavälillä 31.12.2013–31.12.2015. Alun perin tuomioistuin oli veroviranomaisten puolella, mutta Coinbase ja sen asiakkaat ovat vastustaneet kannetta vahvasti ja hidastaneet näin sen toimeenpanoa. Vaikka verohallinto saisikin asiakkaiden nimet, se on silti ongelmissa, jos se haluaa verottaa kaikkia kryptovoittoja: kaupoista suuri osa tehdään ulkomaisissa pörsseissä ja yhä useammat voisivat siirtyä niiden asiakkaiksi.

Kelly Phillips Erb


Jukka Lauhia – Kirjoittaja on KPMG:n digitaalisen identiteetinhallinnan palveluista vastaava johtaja Suomessa


Blockchain mahdollistaa uudenlaiset palvelut ja datan tallennuksen

Jo viiden vuoden sisällä erityisesti keskisuuret ja suuret toimijat siirtävät prosesseja ja transaktioita hajautetusti lohkoketjuteknologian (blockchain) varaan. Tästä ennustetaan uutta standardia esimerkiksi arvopaperikaupan, mikromaksamisen ja älykkäiden sopimusten alustana. Edistykselliset toimijat näkevät tässä mahdollisuuden jo nyt toiminnan joustavuuden ja tehokkuuden parantamiselle — ja mahdollisuuden vastata ensimmäisten joukossa muuttuvaan markkinadynamiikkaan ja siten tulevaisuuden kilpailuun.
On tärkeää, että myös viranomaiset ja markkinasääntely ovat mukana kehityksessä. Valvontaviranomaiset käyvät keskustelua edelläkävijänä toimivien varainhoitajien kanssa muun muassa blockchainin kautta tuotettujen osakkeiden ja muiden instrumenttien hyväksynnästä osana rahoitusmarkkinaa. Tavoitteena on lisätä rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja valvottavuutta.
Uudet teknologiat tuovat muutoksen myös muualle kuin pankki- ja rahoitusalalle. Digitalisaatio rakentuu monelta osin sen varaan, että loppukäyttäjä tunnistetaan luotettavasti ja palveluissa voidaan validoida käyttäjien ja laitteiden identiteetti- ja käyttöoikeustietoja. Palveluntarjoajilla on siis lähes velvollisuus rakentaa käyttäjäystävällisiä ratkaisuja digitaalisten identiteettien hallintaan.
Blockchain soveltuu erinomaisesti myös käyttäjien tai laitteiden identiteetin hallintaan, ja samalla ratkaistaan yksityisyydensuojaan tai identiteettivarkauden riskin minimointiin liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi blockchainin mukainen tiiviste voidaan tuottaa käyttäjän omalla päätelaitteella – ilman että varsinaisia henkilötietoja edes tallennetaan verkkopalveluihin. Kun hajautettu blockchain-menetelmä yhdistetään identiteettien verifiointiin, voidaan tuottaa eräänlainen vesileima, joka voidaan liittää mihin tahansa transaktioon.
Pohjoismaissa kansalaisten rekisteröinti- ja tunnistaminen tapahtuu valtion ja esimerkiksi pankkitunnisteiden kautta, mutta globaalit toimijat tuskailevat epäluotettavan tai kalliin infran rakentamisessa. Blockchain auttaa tämän ongelman ratkaisemisessa vähentämällä identiteettivarkauden riskiä merkittävästi. Samalla helpottuu robottien ja muiden internetiin liitettyjen laitteiden identiteetin rekisteröinti ja verifiointi.
KPMG Advisory auttaa asiakkaitaan kasvuun, suorituskykyyn ja riskeihin liittyvissä kysymyksissä. Monipuoliseen palveluvalikoimaamme kuuluvat muun muassa blockchain ja digitaalisen identiteetinhallinnan palvelut (IAM).

17767 Visi skatījumi 18 Skatījumu šodien

4
Jätä kommentti

450
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Bobby Brown

what do you find the most convenient and safe way to buy bitcoin? have you heard of https://wunderbit.co ?

Timo

Kryptot ovat tulevaisuutta. Krypto kupla tulee puhkeamaan vasta vuosien päästä. fiksu lähtee järjen kanssa mukaan nyt kun niillä vielä voi ansaita huimia summia.
Olen lanseerannut myös kurssin, jota asiasta kiinnostuneet pääsevät kryptojen saloihin kiinni helposti ja etenkin turvallisesti. Kryptoila rikkaaksi.
http://suomenystavat.org/krypto-opetusvideo/

Ilkka Pekanheimo

No, mitäs mieltä Onecoinista, josta tulee vaihdettava valuutta ensi vuoden syksynä. Monet ovat pitäneet sitä huijauskena, varsinkin Onecoinilaiset, mutta entäs, jos se ei olekaan sitä?

Timo

Kyllähän sen kaikki tietää, että onecoin oli huijaus.. se ei ole epäselvä kenellekään, jolla on edes hitunen järkeä.. 🙂 Sitä puolustavat ainoastaan henkilöt, jotka ova siinä mukana. Mutta nyt ne tekivät siitä “aidon” krypton ja sillä yrittävät ja ehkä onnistuvat tekemään siitä laillisen. Vaikka ei se vieläkään ole mikään aito krypto, joka ei ole keskitetty ja jolla on avoin koodi jne. Eli en ole varma muuttuiko mikään?