Missä ovat Mannerheimin jälkeläiset?

,
Kirjoittaja on Forbes Suomen toimituksen neuvonantaja, joka aiemmin toimi 17 vuotta Forbes USA:n päätoimittajana

Työskennellessäni viimeiset 17 vuotta Forbesin toimittajana Yhdysvalloissa, seurasin etäältä Nokian ilmiömäistä nousua ja tuhoa. Se oli aikamoinen esimerkkitapaus siitä, miten yksi innovatiivisimmista teknologiayhtiöistä voi hetkessä menettää kaiken. Nokian romahduksen todellinen vaikutus Suomelle ilmeni minulle kuitenkin vasta hetki sitten, kun vierailin Suomessa. Suomi ei menettänyt vain maailman johtavan matkapuhelinvalmistajan titteliä, vaan samalla romuttui myös yrittäjyyden hohto. Nokian yhteistyö monien kasvuyritysten kanssa poiki maahan uusia ideoita ja teki oman yrityksen perustamisesta seksikästä.

Nokiaa ei toki vielä tänäkään päivänä ole kuopattu, ja Suomikin on pitänyt paikkansa tärkeänä digitaalisten ideoiden keskuksena – vaikkakaan ei ole enää Euroopan huipulla. Vaikka uusia yrityksiä syntyy maahan, niin ukkospilvet roikkuvat Suomen yllä. Suomalaisia vaivaa pelko ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Luovuus ei kasva mukavuudenhalun ja varovaisuuden keskellä. Nokian romahdus muistuttaa Islannin Eyjafjallajökull-tulivuoren purkausta. Vuonna 2010 tapahtunut purkaus vaikutti geologisesti katsottuna mitättömältä tapahtumalta, joka kuitenkin aiheutti suhteettoman suuren sekasorron.

Tämä ei ole vain mielikuvitukseni tuotetta. Helsingissä tapaamani liikemiehet ilmaisivat myös huolensa synkkiin talousnäkymiin. Nokian hyvin tunteva viestintäguru vahvisti minulle, että Nokian romahdus jätti arvet suomalaisten kansalliseen psyykeen. Tapaamani investointipankkiiri antoi vaikutelman, että hän lainaisi mieluummin rahaa terroristeille kuin yrittäjille. Taksikuski kertoi menettäneensä markkinointiyhtiönsä Nokian tuhon seurauksena. Eikä hän voisi enää ikinä kuvitella palaavansa yrittäjäksi.

Savuavien raunioiden keskellä Suomessa pihisee silti yrittäjähenki – siitä esimerkkinä tämän numeron teema yrittäjyydestä. Jakamo (sovellus yritysten väliseen yhteistyöhön), Digital Workforce (ohjelmistorobotti, joka hoitaa kaikkien vihaamia toimistotehtäviä), Infinited Fiber Company (jätemateriaaleista uutta kuitua muotiteollisuudelle valmistava yritys) ja SIS. Deli + Café (siskokset, joilla on neljä kahvilaa ja leipomo hipstereiden asuinalueilla) ovat oivia esimerkkejä yrittäjyyden haasteista ja menestyksen mahdollisuuksista.

Lue Jaakko Levolan toimittama juttu keskustelutilaisuudesta, jossa yrittäjäveteraanit jakavat yrittäjyyden elämänohjeita. Juha Metsälä kasvoi maatilalla, mutta viimeiset vuosikymmenet hän on kasvattanut perustamansa Pohja Rakennus -konsernin liikevaihdon lähes 200 miljoonaan euroon. Metsälän keskustelukumppanina on pitkän linjan yrittäjä Pekka Sivonen. Digia Oy:n perustajana tunnettu Sivonen on uransa aikana on laittanut alulle kolme yritystä, joista kaksi on ajautunut konkurssiin. Epäonnistuminen ei ole lannistanut miestä. Nykyisessä tehtävässään Tekesissä Sivonen auttaa yrityksiä kasvamaan digitaalisesti. Hän pyörittää myös terveysteknologiaan keskittyvää yrityskiihdyttämöä.

Nämä tarinat yrittäjyyden ylä- ja alamäistä toimivat opetuksena inspiraatiosta, luovuudesta, kunnianhimosta, keskittymisestä ja tietenkin myös epäonnistumisesta. Nämä ovat kaikki osa yrittäjyyden arkea.

Epäonnistumisen pelko on suurin syy sille, miksi Suomi on jumbosijoilla Maailman yrittäjyysmonitorin listauksessa. Ehkä myös sen takia Suomessa perustetaan 16,2 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosikymmen sitten. Nykyisistä yrityksistä suurin osa työllistää vain muutaman ihmisen.

Forbes Suomen tehtävänä on provosoida lahjakasta, mutta pelokasta kansakuntaa. Haluamme tarinoiden avulla esitellä erilaisia reittejä menestykseen ja herättää keskustelua siitä, kuinka potkaista uinuva talous käyntiin. (Neuvon Forbesin Suomen kunnianhimoisia nuoria toimittajia tuottamaan inspiroivia ja tutkivia tarinoita yrittäjyydestä).

Koko Suomen-vierailuni aikana kuulin useita tarinoita legendaarisesta johtajasta Carl Gustav Emil Mannerheimista. Hänen kuviaan oli ripustettu julkisiin paikkoihin ja ravintoloiden seinille. Luettuani lisää tästä merkittävästä sankarista, rupesin miettimään, että missä kansallissankarit ovat tämän päivän Suomessa?

Sitten tajusin, missä potentiaaliset sankarit ovat. He ovat edelleen osa yhteiskuntaa, mutta pääasiassa he ovat hautautuneet startup-pöhinään, jossa he joutuvat taistelemaan monien vastoinkäymisten kanssa.

Nokia ei ehkä ole niin mahtava kuin ennen, mutta sillä on silti useita lapsia ja lapsenlapsia, jotka voisivat jatkaa taistelua.

12517 Visi skatījumi 15 Skatījumu šodien

4
Jätä kommentti

450
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jukka Takamaa

Joo kyllä olette oikeassa. Myös pääoman ja rahoituksen puute vaivaa.

Forbes Suomi

Jukka, uusimmassa numerossamme käymme esimerkkien kautta läpi, miten suomalaiset yritykset voivat rahoittaa liiketoimintaansa. Lehti on saatavilla kaikissa Lehtipisteissä.

Matti Kekki

Miksi kommenttikentän pituutta on rajoitettu? Ei tässä voi kommentoida tätä asiaa mitenkään riittävällä laajuudella.

Forbes Suomi

Kiitos Matti huomiostasi. Korjaamme asian.