Suomea odottaa hieno tulevaisuus

,
Kirjoittaja on Yhdysvaltain Forbesin päätoimittaja

Onnittelut Forbesin ensimmäisestä suomenkielisestä numerosta. Se ilmestyy sopivasti samaan aikaan, kun Suomi juhlistaa satavuotista itsenäisyyttään ja irtautumista Venäjästä. Tämä julkaisu aloittaa Suomessa sillä ajatuksella, että pääsemme kirjoittamaan Suomen talouden noususta tulevina vuosina.

Kuten kaikki tiedämme, mennyt vuosikymmen on ollut Suomelle taloudellisesti vaikea: kansainvälinen talouskriisi 2008–2009, Venäjän talousvaikeuksien heijastuminen Suomen vientiin, Nokian putoaminen matkapuhelinmaailman huipulta, kilpailijoihin nähden korkeat liiketoiminnan kustannukset sekä monimutkaiset ja kalliit hyvinvointipalvelut, jotka pitävät julkiset menot korkeina suhteessa kansantalouden tuotantoon ja jäykistävät työmarkkinoita. Kaikki nämä tekijät yhdessä ovat vaikuttaneet siihen, että Suomi ei ole päässyt kokonaistuotannossa vielä edes kymmenen vuoden takaiselle tasolle.

Mutta ei ole mitään syytä vaipua epätoivoon. Suomella on merkittäviä vahvuuksia, joiden avulla se voi nousta taloudelliseksi mahdiksi, jos hallitus saa toteutettua aloittamiaan rakenneuudistuksia.

Näihin vahvuuksiin voidaan laskea maailman kärkiluokkaan sijoittuva koulutustaso. Suomalainen koulutusjärjestelmä on viime vuosikymmeninä noussut huipulle opettajien suuren arvostuksen ansiosta. Opettajien asema vahvistui jo 1800-luvun lopulla, kun he vastustivat keisarikunnan venäläistämispyrkimyksiä Suomessa. Kuka tietää, mitä koululaitos keksii seuraavaksi?

Toinen merkittävä vahvuus on suomalaisten halu keksiä ja kehittää uusia asioita. Jos työmarkkinoilla saadaan aikaan uudistuksia ja joustavuutta, uusien yritysten määrä erityisesti teknologiapuolella tulee räjähtämään kasvuun. Suomesta voisi hyvin tulla Pohjolan Piilaakso.

KAIKKEIN TÄRKEINTÄ SUOMEN TALOUDELLISEN POTENTIAALIN VAPAUTTAMISESSA OLISI RADIKAALI VEROASTEEN LASKU, VAIKKA BUDJETTIVAJETTA VÄLIAIKAISESTI KASVATTAMALLA.

Tapa, jolla Suomi on ratkaissut ydinjätteiden loppusijoituksen, osoittaa vahvaa kykyä ratkaista ongelmia käytännöllisellä tavalla. Sitä voi vain ihailla.

Kaikkein tärkeintä Suomen taloudellisen potentiaalin vapauttamisessa olisi radikaali veroasteen lasku, vaikka budjettivajetta väliaikaisesti kasvattamalla. Menokuri olisi silti samaan aikaan säilytettävä. Hallituksen kannattaisi aloittaa pääomaverotuksen alentamisella, koska 30 prosentin ylittävä veroaste on todellinen este elinvoimaisten pääomasijoitusmarkkinoiden ja kasvavien startup-yritysten syntymiselle.

Suomen pitäisi lisäksi pyrkiä eroon liian korkeista sosiaaliturva- ja eläkemaksuista, jotka ovat vakava este työpaikkojen syntymiselle. Korkeat verot ja työn sivukustannukset yhdistettyinä kannustinloukkuihin houkuttelevat ihmisiä harmaille markkinoille.

Suomen kannattaisi tosissaan tutkia tasaveromallin mahdollisuuksia, kuten Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä on tehty. Tasaveron täytyisi olla tarpeeksi matala yhdistettynä sopiviin lapsi- ja perhevähennyksiin.

Suomen yritysverokanta vaikuttaa järkevältä, mutta kansainvälisen verokilpailun vuoksi kannattaisi alentaa sitä kohti Irlannin verokantaa. Sen 12,5 prosentin yritysvero on ollut ratkaisevassa asemassa, kun maa on noussut uuteen kukoistukseen kansainvälisen talouskriisin jälkeen.

Suomen taloudellinen menestyminen tulevaisuudessa ei auttaisi vain suomalaisia, vaan se voisi toimia mallina monille muille maille eri puolilla maailmaa.

Toivotamme Forbes Suomelle kaikkea hyvää!

2560 Visi skatījumi 12 Skatījumu šodien

Jätä kommentti

450